3. Les teories evolutives actuals
Un cop aprovada la teoria de l'evolució de Charles Darwin, aquesta teoria ha estat la base dels diferents corrents evolucionistes desenvolupats posteriorment.
Com el darwinisme, les teories evolucionistes actuals afirmen que les espècies tenen un origen comú. No obstant això, 150 anys després de la publicació de la teoria evolucionista, encara hi ha corrents que creacionistes que defensen la creació divina.
3.1. El neodarwinisme (Theodosius Dobzhansky, Julian Huxley, Ernst Mayr)
El neodarwinisme també conegut amb el nom de teoria sintètica de l'evolució o síntesi moderna de l'evolució, és bàsicament la integració de:
la teoria de l'evolució de Darwin
la teoria de la genètica de Gregor Mendel
la genètica moderna, que incorpora conceptes clau com ara la mutació i la recombinació per tal d'entendre el procés evolutiu.
Aquesta teoria, desenvolupada durant els anys trenta i quaranta del segle XX, defensa que l'evolució és un procés lent que té lloc de manera gradual. La teoria es basa en els punts següents:
Les mutacions i la recombinació genètica expliquen la variabilitat que presenten les poblacions les mutacions sempre es donen a l'atzar i es transmeten als descendents independentment de si són avantatjosa o perjudicials.
La selecció natural continua sent el motor de l’evolució perquè és el mecanisme que fixa o elimina les mutacions que manifesten els individus de les poblacions. La selecció natural intervé augmentant la proporció d'individus que manifesten una característica beneficiosa en unes condicions ambientals determinades.
L'evolució de les espècies té lloc gradualment perquè els canvis que incorpora són molt petits de manera que l'evolució actua molt lentament i es requereix molt de temps perquè aparegui una nova espècie.
3.2. Teoria neutralista (Motoo Kimura)
Defensa que la majoria de mutacions de les poblacions són neutres: no tenen cap efecte perjudicial ni beneficiós o avantatjós pels individus que les manifesten. Els neutralistes treuen importància a la selecció natural, ja que, pel fet de ser neutres, la majoria de les mutacions no serien seleccionades naturalment, sinó que seria l'atzar el responsable que unes es mantinguin i d'altres desapareguin.
3.3. Teoria dels equilibris puntuats o intermitents (Stephen J. Gould i Niles Eldredge)
3.4. Altres hipòtesis i idees sobre l'evolució
Investigacions recents han demostrat que el DNA tant de cèl·lules procariota i eucariota té un gran contingut víric. Així, als humans, s'ha trobat que un 8% del seu material genètic procedeix de DNA víric. Es creu, per exemple, que la placenta, indispensable per la reproducció dels mamífers moderns, va aparèixer gràcies a l'acció d'un gen anomenat syncitin, procedent d'un retrovirus endogen. De fet, una gran part de les mutacions adaptatives produïdes als darrers 500 milions d'anys podrien ser degudes a l'acció dels virus.
El paper dels virus arcaics va poder ser determinant en l'origen de la vida, donat que els virus, tant en aquella època com ara, eren molt més abundants que les cèl·lules, van ser els agents més actius i eficaços de la diversificació de la vida i de les seves extensions geogràfiques. Tanmateix van ser responsables de llaços evolutius determinants, com el pas del món del RNA al del DNA, i també de la invenció del nucli cel·lular.C. Hipòtesi Gaia (James Lovelock) i la teoria de l'endosimbiosi (simbiosi com a força evolutiva, Lynn Margulis). Consultar enllaços per saber-ne més.
4. Mecanismes evolutius més comuns
Si les condicions de l'entorn persisteixen i la presència d'aquest caràcter continua proporcionant als portadors més probabilitats de reproduir-se, amb el temps la seva presència serà majoritària en la població i així es reduirà la d'altres variants menys avantatjoses.
Les migracions d'individus d'una població a una altra poden alterar les proporcions gèniques tant de les poblacions d'origen com de les que els acullen:
- En la població originària es produeix una pèrdua de variabilitat, perquè en abandonar-la, els individus no hi aporten descendència nova i els seus gens es perden.
- En la població d'acollida augmenta la variabilitat ja que en tenir descendència els individus nous i aporten els seus gens i fins i tot variants noves que no hi havia i que poden resultar beneficioses.
No hay comentarios:
Publicar un comentario