2. Teories sobre l'origen de les espècies
Per tal de no crear confusió entre aquest apartat i l'anterior (l'origen de la vida), cal tenir clar que les diferents teories de l'origen de les espècies intenten donar explicació al conjunt de la diversitat d'éssers vius existents.
Des de l'antiguitat i fins al segle XIX, la majoria de les teories sobre l'origen de les espècies giraven al voltant de les creences religioses de cada època: les espècies havien estat creades per Déu i es mantenien immutables al llarg del temps. Però a partir del segle XIX, els naturalistes van començar a aportar idees noves i revolucionàries que anaven en el sentit contrari, ja que suggerien que les espècies sí que canviaven i es transformaven amb el pas del temps.
Així, podem agrupar les diferents teories en dues grans categories: el fixisme i l'evolucionisme.
1. El fixisme
- El creacionisme afirmava que les espècies eren el resultat d'un procés de creació divina, de manera que aquestes no havien variat al llarg del temps i eren iguals a les espècies inicials. No obstant això, el descobriment dels fòssils va comportar la prova que es tractava d'organismes desapareguts d'altres èpoques, i va fer trontollar els fonaments del fixisme.
- El catastrofisme va ser proposat pel naturalista francès Georges Cuvier, considerat el pare de la paleontologia, per explicar l'existència dels fòssils. Segons Cuvier, les espècies es mantenien sense canvis durant molt de temps fins que s'extingien a causa d'una catàstrofe natural a continuació apareixien noves espècies que no tenien cap relació amb les que s'havien extingit. Cada cert temps es produïa una catàstrofe que determinava un nou procés d'extinció i creació.
Actualment els científics accepten que l'evolució és el procés que ha donat lloc a totes les espècies del nostre planeta. L'evolució és el procés de transformació que experimenten les espècies al llarg del temps. Les espècies que viuen la Terra s'han originat a partir d'altres espècies que van sorgir fa milions d'anys. Totes procedeixen d'un avantpassat comú que ha anat transformant-se i acumulant canvis fins a originals milions d'espècies que hi ha avui dia. Amb el pas del temps, les espècies actuals també evolucionaran i es transformaran en espècies noves.
Per explicar aquests canvis i transformacions dels éssers vius al segle XIX es van desenvolupar les teories de l'evolució següents:
- el lamarckisme
El 1809, el naturalista francès Jean-Baptiste Lamarck es va convertir en el primer evolucionista de la història, en publicar la seva obra Filosofia zoològica on exposava la seva teoria de l'evolució. Els principis del lamarckisme es resumeixen en aquesta presentació:
Les idees de Lamarck van ser durament criticades per la comunitat científica pel fet d’oposar-se a les idees fixistes i creacionistes establertes a l’època .No obstant això, va ser molt important per al desenvolupament de les teories evolucionistes que vindrien després, malgrat que més tard es demostrés que el lamarckisme era una teoria errònia…
… o no tant…?
El 1831 el naturalista anglès Charles Darwin va participar en l'expedició del vaixell Beagle, que va salpar amb la missió de cartografiar la costa sud-americana. En aquest viatge, Darwin es va dedicar a fer investigacions geològiques, a recol·lectar mostres de la natura i a recopilar dades de les seves observacions. Quan va tornar a Anglaterra el científic va estudiar i analitzar totes les mostres recollides i anotacions fetes durant el viatge. Finalment, va arribar a la conclusió que la gran diversitat d'éssers vius existents té un origen comú i la selecció natural és el mecanisme pel qual les espècies canvien al llarg del temps. El 1859 va publicar la seva obra més famosa, L'origen de les espècies, en què desenvolupava la seva revolucionària teoria sobre l'origen I l'evolució de les espècies, també coneguda amb el nom de darwinisme. Un any abans, però, ja es va presentar a la Societat Linneana de Londres un resum d'una teoria de la selecció natural; els seus autors eren Charles Darwin i Alfred Russel Wallace, on explicaven l'evolució de les espècies. Ambdós naturalistes havien arribat de manera independent a les mateixes conclusions sobre els mecanismes de l'evolució a partir de la selecció natural.
No hay comentarios:
Publicar un comentario