lunes, 15 de marzo de 2021

Ecologia: estructura i dinàmica dels ecosistemes V

L'evolució dels ecosistemes

Els ecosistemes són dinàmics, és a dir, experimenten canvis al llarg del temps com a conseqüència de les variacions que es produeixen en el biòtop i en la biocenosi. Aquests canvis reben el nom de successió ecològica

Les successions ecològiques són processos continus i lents que poden tardar anys a completar-se. Durant la successió, Les espècies que van poblant el med ii el modifiquen, la qual cosa hi permet l'aparició o desaparició d'altres espècies o un increment de:


  • La diversitat d'organismes. A mesura que passa el temps, el nombre d'espècies creix, i unes són substituïdes per unes altres. Això implica un nombre més gran de nínxols ecològics. 

  • La complexitat de l'ecosistema. S'incrementa el nombre de relacions entre els organismes, cosa que fa augmentar el nombre i la complexitat de cadenes i xarxes tròfiques i les relacions interespecífiques.

  • La biomassa. Així com avança la successió, les espècies són substituïdes per unes altres de més pes i volum.

  • La resistència als canvis que es poden produir a l'ecosistema. Hi ha mecanismes d'autoregulació que el fan més resistent a les pertorbacions. Es diferencien dos tipus de successions: primàries i secundàries.






 
La tendència natural de qualsevol successió és assolir l'etapa de màxima estabilitat o clímax, que representa l'estadi final de la successió que s'assoleix. En aquesta etapa, els factors limitants, com la temperatura, llum, manca de nutrients, etc. impedeix que la biomassa continuï creixent.
Els ecosistemes poden patir un procés invers de successió, una regressió ecològica, per causes naturals o activitats humanes.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario