martes, 8 de febrero de 2011

U-1 Reproducció cel·lular i mitosi



La divisió cel·lular és el procés pel qual una cèl·lula dona lloc a dues cèl·lules filles idèntiques entre si i a la progenitora (excepte perquè te la meitat d'orgànuls).

Abans d'iniciar-se la divisió cel·lular cal que el DNA es repliqui, és a dir, tingui lloc una duplicació (replicació).

  • En procariotes no podem parlar de mitosi, donat que no tenen nucli pròpiament dit. Parlarem, doncs, de bipartició:
          • Replicació de DNA circular
          • Creixement cel·lular i desplaçament de cada DNA als pols
          • Constricció a la membrana plasmàtica
          • Obtenció de dues cèl·lules filles





  • Totes les cèl·lules eucariotes no sexuals es reprodueixen per mitosi. En el cas dels organismes pluricel·lulars aquestes cèl·lules s'anomenen somàtiques.

MITOSI





Primerament, abans d'iniciar-se la profase, ha de tenir lloc la replicació del DNA.






Profase: condensació del DNA en cromosomes* i desintegració de la membrana nuclear. Duplicació dels centríols**, que migren als pols de la cèl·lula.



* Cada joc de cromosomes (és a dir, cada parella de cromosomes homòlegs -un del pare i un de la mare-) ja s'han replicat. Per tant, apareixen duplicats, i cada parell de cromosomes homòlegs està duplicat en dues cromàtides germanes.


** Només es troben en cèl·lules eucariotes animals. Són orgànuls que fabricaran uns filaments proteics, els microtúbuls de tubulina, que anomenem en conjunt fus mitòtic o fus acromàtic.






Metafase: unió dels cromosomes (pel centròmer) a les fibres del fus mitòtic, col·locant-se a l'equador de la cèl·lula.









Anafase: les cromàtides germanes se separen i són arrossegades als pols oposats de la cèl·lula per les fibres del fus mitòtic.





Telofase: els cromosomes es comencen a descondensar a cada pol de la cèl·lula i són envoltats per una membrana nuclear nova.





En aquest moment té lloc la citocinesi, que és la divisió del citoplasma. Això es produeix per estrangulació en cèl·lules animals (de fora a dintre) i per formació de paret de cel·lulosa en cèl·lules vegetals (de dintre a fora).






No hay comentarios:

Publicar un comentario