jueves, 3 de febrero de 2011

U-1 Compactació del DNA

El DNA es compacta en diferents nivells per formar les fibres de cromatina, que no són més que DNA molt empaquetat. Aquesta cromatina donarà lloc, en el moment de la reproducció cel·lular, als cromosomes, que no és més que la cromatina encara més compactada.

Per compactar el DNA són necessàries una sèrie de proteïnes, entre les quals tenen gran importància les  del grup de les histones, només presents a les cèl·lules eucariotes.












En una cèl·lula en interfase, és a dir, quan no s'està dividint, les fibres de cromatina es troben disperses pel nucli:




Just abans del moment en què la cèl·lula comença a dividir-se, aquestes fibres encara es condensen més, és a dir s'enrotllen i es compacten més donant lloc als cromosomes:





 



Un cromosoma té forma de bastó, amb un estrenyiment anomenat centròmer, que divideix el cromosoma en dos braços d'igual o diferent longitud.

Durant una part del cicle de divisió de la cèl·lula aquests cromosomes en forma de bastó es dupliquen, és a dir es copien a si mateixos i queden units pel centròmer. Cadascuna de les dues còpies passa a anomenar-se cromàtide, de manera que cada parella són comàtides germanes.


* Tipus de cromosomes




No hay comentarios:

Publicar un comentario